- Menu przedmiotowe
- Postępowanie do 30 000 tyś euro
Zapytanie ofertowe na dostawę żywności 2018 r.
Tułowice, dnia 30.05.2018 r.
ZAPYTANIE OFERTOWE NR 1/2018
Na dostawę żywności do Przedszkola Publicznego w Tułowicach
1. Zamawiający:
Przedszkole Publiczne
w Tułowicach,
ul. Przedszkolna 11, 49-130 Tułowice,
e-mail: ,
tel/fax. 774600165
NIP 754-23-68-987
-
Przedmiot zamówienia: Zakup i dostawa żywności na potrzeby przedszkola.
-
Szczegółowy zakres przedmiotu zamówienia:
- zakup i dostawa żywności na potrzeby przedszkola,
- zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych na dostawę żywności w ramach pakietów umieszczonych w poszczególnych załącznikach: formularzach ofertowo-cenowych, a mianowicie:
1) Pieczywo (Załącznik nr 1A),
2) Artykuły spożywcze (Załącznik nr 1B) ,
3) Mięso wieprzowe i produkty mięsno – wędliniarskie, drób i produkty drobiowe (świeże) (Załącznik nr 1C),
4) Warzywa , owoce i jajka (Załącznik nr 1D),
5) Produkty mleczarskie (Załącznik nr 1E)
6) Ryby i przetwory rybne oraz mrożonki warzywne i owocowe (Załącznik nr 1F),
- zamawiający dopuszcza składanie ofert równoważnych, gdy w opisie przedmiotu zamówienia użyto nazwy wskazującej na producenta danego towaru, rozumie się przez to produkt przykładowy a Zamawiający dopuszcza złożenie oferty równoważnej (produkt równoważny) o innej nazwie pod warunkiem, że posiadać one będą te same walory smakowe i właściwości, co produkty podane przykładowo, w takim przypadku należy zaznaczyć jakiego produktu dotyczy oferta równoważna,
- żywność będąca przedmiotem zamówienia musi odpowiadać warunkom jakościowym zgodnym z obowiązującymi atestami, Polskimi Normami, prawem żywnościowym oraz z obowiązującymi zasadami GMP/GHP, GAP i systemu HACCP lub Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem żywności zgodnym z ISO 22000:2005,
- Wykonawca udziela zamawiającemu gwarancji jakości zdrowotnej i trwałości dostarczonej żywności do daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia określonych na czytelnych etykietach,
- artykuły rolno-spożywcze muszą być składowane i transportowane w sposób zapewniający utrzymanie ich właściwej jakości handlowej,
- dostarczana żywność musi być oznakowana widocznym, czytelnym i nieusuwalnym kodem identyfikacyjnym oraz terminem przydatności, umożliwiającym identyfikacje artykułu spożywczego z danej partii produkcyjnej, nadanym przez producenta i umożliwiające ich identyfikację, zgodne z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa żywnościowego,
- w przypadku otrzymania żywności o niewłaściwej jakości zdrowotnej czy handlowej Zamawiający odmówi przyjęcia i zgłosi niezwłocznie reklamacje osobiście lub telefonicznie w dniu dostawy. Wykonawca zobowiązuje się odebrać lub wymienić żywność nie spełniającą wymagań jakościowych na wolną od wad, max do 1 godziny od dnia i godziny jego zgłoszenia i na własny koszt. Wykonawca podpisuje odbiór żywności nie spełniającej wymagań.
- Wykonawca zobowiązuje się przekazywać żywność bezpośrednio osobie upoważnionej do odbioru i kontroli ilościowej i jakościowej. Nie dopuszcza się pozostawiania żywności przez Wykonawcę osobom nieupoważnionym. Odbiór ilościowo-jakościowy dostarczonej żywności, będzie potwierdzany przez upoważnionego pracownika Zamawiającego. Nie dopuszcza się przyjęcia towaru bez ważnego dowodu dostawy, tj. ilości dostarczonego towaru (szt. lub kg), cen jednostkowych i wartości.
- Wykonawca zobowiązuje się do udostępnienia przy dostawie wszystkich niezbędnych informacji w celu dokonania oceny ilościowo-jakościowej odbieranej żywności.
- podane w formularzu ofertowym i opisie przedmiotu zamówienia ilości stanowią szacunkowe zapotrzebowanie, jakie Zamawiający przewiduje zakupić w danym roku szkolnym. Z tytułu niezrealizowania wskazanych w formularzu ofertowym i opisie przedmiotu zamówienia ilości Wykonawcy nie będą przysługiwały roszczenia przeciw Zamawiającemu. Zamawiający może dokonać zmiany asortymentowej określonej w przedmiocie zamówienia w ramach limitu finansowego. Szczegółowa ilość zamawianych artykułów będzie określana każdorazowo jednostkowymi zamówieniami.
- Wykonawca dostarczać będzie żywność do Zamawiającego własnym środkiem transportu spełniającym warunki zgodne z zasadami GMP/GHP (do wglądu: dopuszczenie środka transportu do przewozu żywności) na własny koszt i ryzyko w godzinach 6:30 – 9:00 następnego dnia po dniu złożenia zamówienia bezpośrednio do magazynu żywnościowego.
- dysponenci i kierowcy Wykonawcy winni posiadać aktualne świadectwa zdrowia, decyzje sanitarne na środki transportu oraz czystą odzież ochronną.
- dostawa żywności następować będzie na podstawie zamówień składanych Wykonawcy przez Zamawiającego telefonicznie lub osobiście. W zamówieniu Zamawiający przekaże rodzaj i ilość zamawianej żywności jaka ma być dostarczona. W szczególnych przypadkach, wynikających z potrzeby Zamawiającego, Wykonawca winien przyjąć doraźne zamówienie w trybie pilnej realizacji.
- sposób dostawy oraz dostarczana żywność musi być zgodna z wszystkimi wymaganiami prawa Żywnościowego.
-
Warunki realizacji zadania:
- nie przewiduje się udzielania zaliczek na poczet wykonania zamówienia,
- wykonawca biorący udział w postępowaniu powinien spełniać następujące warunki:
-
posiadać uprawnienia do wykonywania dostaw żywności wynikające z właściwego rejestru albo wpisu do ewidencji działalności gospodarczej,
-
posiadać wiedzę i doświadczenie w dostawie żywności,
-
dysponować transportem do przewozu żywności (tych części, na które składa ofertę) odpowiadającym wymogom HACCP,
-
dysponować osobami zdolnymi do dostawy żywności.
-
Termin realizacji zamówienia:od dnia 01września 2018 r. do dnia 31 lipca 2019 r.
- Zamówienie będzie składane codziennie, telefonicznie lub osobiście przez osobę upoważnioną wg bieżących potrzeb Zamawiającego,
- Termin płatności nie może być krótszy niż 14 dni licząc od dnia dostawy towaru i wystawienia faktury.
-
Kryterium wyboru:
- cena – 100%
-
Miejsce i termin składania ofert: Ofertę należy przesłać za pośrednictwem poczty lub też dostarczyć osobiście na adres: Przedszkole Publiczne, ul. Przedszkolna 11, 49-130 Tułowice, do dnia 26.06.2018 r. r. do godz. 10:00.
-
Termin otwarcia ofert: Otwarcie ofert nastąpi w Przedszkolu Publicznym w Tułowicach, w dniu 26.06.2017 r. o godz. 10:15.
-
Informacje dotyczące wyboru najkorzystniejszej oferty: Zamawiający zawiadomi oferentów o wyborze oferty telefonicznie.
-
Sposób przygotowania oferty: Oferta powinna być sporządzona w formie pisemnej na załączonym formularzu ofertowo- cenowym i umieszczona w zamkniętej kopercie z dopiskiem „Oferta na zakup i dostawę żywności”.
Wykaz załączników:
-
Wzór umowy Wzór umowy2018.pdf (77,70KB)
-
Formularz ofertowo- cenowy Formularz ofertowo-cenowy.odt 2018.odt (25,99KB) Formularz ofertowo-cenowy.odt 2018.pdf (123,32KB)